Hydrowashr is 23 maart 2016 op het Green Buildings Congres in de RAI Amsterdam winnaar geworden van de ‘ABN AMRO Innovation Challenge Award 2016’ ter waarde van € 10.000,-. Meer dan 40 innovaties en startups op het gebied van verduurzaming van gebouwen presenteerden zich aan 350 vastgoedbeslissers en een vakkundige jury. Diverse topsprekers completeerden de dag in de RAI Amsterdam, die gelijktijdig met de vakbeurs ‘Building Holland’ plaatsvond. 

‘Innovation Challenge’
Tijdens het congres stond de ‘Innovation Challenge’ centraal, waarbij een podium werd gecreëerd voor de nieuwste, beste en meest inspirerende ideeën en innovaties op het gebied van verduurzaming van de bestaande bouw in Nederland.

De 40 deelnemende startups mochten in maximaal 5 minuten hun presentatie geven aan het publiek en na deze stemming werden de vier finalisten uitgenodigd hun pitch te doen op het hoofdpodium van ‘Building Holland’. De deskundige jury onder leiding van voorzitter Mark van Rijt (ABN AMRO) bestond verder uit Hidde van der Kluit (FMN), Willem Lageweg (MVO Nederland), Daan van Vliet (DGBC), Frank van der Vloed (Philips), Rutger Schuur (ABN AMRO), Barto Piersma (RVO) en Talitha Muusse (MVO Nederland).

De juryleden beoordeelden van iedere pitch de mate van innovatie,  de mate van impact op duurzaamheid en gezondheid, de mate van schaalbaarheid, de mate van bewezen performance en de mate van rentabiliteit.

Winnaar ABN AMRO Innovation Challenge Award 2016
Hydrowashr wist met de meest duurzame oplossing voor handenwassen en –drogen de hoofdprijs in de wacht te slepen. Met dit innovatieve apparaat kunnen 2 wastafels, zeeppompen en handendroogsystemen worden vervangen. Het gebruikt geen zeep, geen handdoeken en brengt het verbruik van water met minimaal 95% terug; van gemiddeld 1 liter tot maximaal 50 ml per keer handenwassen. Bovendien vergt het weinig installatiekosten om het ‘plug and play’ te installeren. Meer informatie is te vinden op www.hydrowashr.nl

Foto 2- De winnaar ABN AMRO Innovation Challenge Award 2016

Overige prijswinnaars
De tweede plaats (beschikbaar gesteld door Philips; eendaagse workshop met experts op de Philips High Tech Campus in Eindhoven) ging naar Bronsema Consult met Earth, Wind & Fire, de natuurlijke airconditioning. Dit systeem gaat op innovatieve wijze uit van het op natuurlijke wijze koelen van gebouwen, zonder mechanische ventilatie en daarbij behorende nadelen als geluid, tocht, slechte luchtkwaliteit en energieverbruik. Meer informatie is te vinden op http://bronconsult.org

De derde prijs ontving CATE, dat industriële rest- en bijproducten verwerkt tot hoogwaardige, CO2-negatieve producten en materialen voor de sectoren Bouw (zoals stenen, metselblokken, dakpannen en tegels), GWW (Grond-, weg- en waterbouw) en industrie. Zij ontvangen een dag gratis advies van de Rijksdienst voor Ondernemen (RVO). Meer informatie is te vinden op:  www.cat-europe.org.

De vierde prijs ging naar Bringme. Dit innovatieve bedrijf richt zich op het op slimme wijze managen van pakketbezorging met de zelf ontwikkelde ‘Bringme Box’, die op openbare plaatsen als winkelcentra en op tal van andere locaties zoals kantoren en wooncomplexen geïnstalleerd kan worden. Meer informatie is te vinden op: www.bringme.com

Over Green Buildings
Green Buildings 2016 vond plaats op woensdag 23 maart 2016 in de RAI Amsterdam, gelijktijdig met de vakbeurs Building Holland. Het congres werd georganiseerd door CFP en de RAI Amsterdam in partnership met de Dutch Green Building Council, MVO Nederland, NeVaP, Facility Management Nederland en Building Holland.